- Topman Jeroen Rijpkema van Triodos Bank stopt in 2025.
- Hij heeft besloten om zijn huidige termijn niet te verlengen, waardoor de bank op zoek moet naar een nieuwe CEO.
- Triodos heeft roerige jaren achter de rug, onder andere vanwege problemen met de handel in certificaten.
- Lees ook: Duurzame bank Triodos van strafbankje af bij DNB: monitoren witwassen gaat weer beter
Topman Jeroen Rijpkema vertrekt volgend jaar bij Triodos Bank. Volgens de bank eindigt zijn huidige termijn bij de op duurzame financiering gerichte bank in mei 2025 en gaat hij die niet verlengen.
Een opvolger is nog niet gevonden.
Rijpkema, ook voorzitter van het college van bestuur van Triodos, heeft donderdag de raad van commissarissen gemeld dat hij zijn huidige termijn bij de bank niet verlengt. Sinds juni 2021 is hij de topman en bestuursvoorzitter en volgde daarmee de vorige topman Peter Blom op.
Lees ook: Topman Robert Swaak van ABN AMRO vertrekt in 2025: bank moet op zoek naar nieuwe CEO
Rijpkema zwaait af na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering volgend jaar mei. Onder zijn leiding besloot de bank naar de aandelenbeurs in Amsterdam te gaan.
Verder heeft de bank afgelopen jaren meer gedaan tegen mogelijk witwassen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde Triodos in 2019 dat de bank te weinig deed om verdachte geldstromen tegen te gaan en klanten te screenen op mogelijke banden met terrorisme. In maart meldde Triodos van die zogeheten aanwijzing van de toezichthouder af te zijn.
De afgelopen jaren was er ook veel te doen om de certificaten van Triodos. De bank gaf sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden.
Met het bedrijf Captin is nu een speciaal handelsplatform opgezet waar wekelijks een nieuwe koers voor de certificaten wordt bepaald.
Die certificaten zijn op dit moment veel minder waard dan het moment waarop Triodos, te midden van de coronacrisis, de handel stillegde, omdat veel beleggers hun stukken wilden verkopen. De waarde van een certificaat is nu 31,50 euro, terwijl dat voor het stilleggen van de handel ruim 80 euro was.
Triodos Bank wil nog steeds naar de beurs
Het vertrek van Rijpkema verandert niets aan de beursgang, zegt een woordvoerder van Triodos. De bank wil in mei al een beursnotering hebben.
Aandeelhouders van de bank moeten daarover nog wel stemmen. Dat doen ze later dit jaar op een buitengewone aandeelhoudersvergadering, aldus de zegsman.
Het einde van zijn termijn is volgens de topman "een natuurlijk moment" om Triodos te laten leiden door een nieuw persoon, die de bank "naar de volgende fase van leiderschap op het gebied van financiële verandering en veranderfinanciering" leidt.
Voordat Rijpkema bij Triodos kwam, werkte hij bij ABN AMRO tot eind 2017. Daar gaf hij onder meer leiding aan de internationale afdeling voor Private Banking, de financiële dienstverlening aan vermogende particulieren. Ook was hij voor zijn tijd bij Triodos het hoofd van een samenwerkingsverband van vijf banken om witwassen tegen te gaan.
Triodos kwam donderdag ook met zijn resultaten over de eerste helft van dit jaar. De nettowinst van de bank steeg naar 36,2 miljoen euro. Dat is 3,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.